Nora Elena; jangan terburu nafsu

Dalam drama yang diadaptasi dari novel ni, kesian Eid kerana akhirnya dia terpisah dengan tunangannya Nora Elena. Saya tak  menonton drama dalam slot Akasia ni sampai akhir rancangan sebab ia clash dengan waktu maghrib. Boleh saja saya lewatkan maghrib hingga pukul 8.00 malam tapi, saya tak mau membiasakan diri dengan keadaaan itu. Kalau itu yang saya buat, maknanya saya ditewaskan oleh nafsu dan hasutan syaitan. Panggilan Allah tu lebih utama.

Bahagimana pun saya mengikuti juga cerita ni melalui youtube dr beberapa part yang tertinggal. Pengajaran yang diperolehi dari cerita ni ialah kita perlu menghadapi masalah dalam hidup kita dengan tenang dan jangan terburu-buru membuat keputusan. Contohnya Eid, disebabkan dia terlalu mengikut perasaan dan terburu-buru membuat keputusan memutuskan pertunangan akhirnya dia kehilangan Nora Elena. Akhirnya Eid menerima tawaran kerja di Qatar untuk memulakan hidup baru sekaligus menghilangkan kenangannya bersama Nora Elena.

Manakala Seth Tan pula digambarkan sebagai seorang yang oppurtunis. Dia pandai mengambil kesempatan atas kisah sedih yang berlaku ke atas Nora Elena dengan melamar dan menggantikan tempat Eid. Kita ikuti apa akhirannya kisah mereka……

Berubah (OST Nora Elena)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: